Ervaringen? Bijwerkingen Aubagio?

In mijn vorige bericht heb ik er al over geschreven; mijn vriendin heeft de laatste weken veel last van haar gezondheid. Verkouden, koorts, hoofdpijn, keelpijn etc. En ook vermoeid.
Het kan komen door Aubagio. Het medicijn zorgt voor bijwerkingen en een verminderd immuunsysteem hoort bij die lijst van bijwerkingen. Maar MS is sowieso een chronische ziekte met een verminderd immuunsysteem. Dat zou dus – * – worden en dat is +. Waarom is het bij mijn vriendin dan een -?
Het is in feite logisch. Aubagio zorgt voor een verminderd immuunsysteem en als MS pati├źnt heb je al een verminderd immuunsysteem. Dus ja, tot zo ver klopt het allemaal. Aubagio zorgt voor het wegblijven van een bepaald soort enzym welke juist de gevaarlijke MS ontstekingen veroorzaakt.

Graag hoor ik ook van jou welke ervaringen jij hebt met het gebruik van Aubagio of hoe jouw gezondheid nu is als MS patient? Ben jij ook 2x in de maand ziek of merk je dit pas na het gebruik van Aubagio?

Deel, share, like en retweet! Alle ervaringen en informatie zijn meegenomen.

About the author

Ik

View all posts

3 Comments

 • Hoi Floris,

  Misschien niet een reactie waar je heel veel aan hebt, maar beter een reactie dan geen dacht ik maar.
  Zelf slik ik nu ruim een jaar Gilenya. Hierbij behoort een verminderde afweer ook onder de bijwerkingen. Ik heb hier gelukkig geen last van, ben zelfs minder ziek dan normaal lijkt het wel. Griepvirussen hebben nochtans geen vat op mij gehad.
  Wat ik wel merkte is dat de eerste maanden waarin je met de medicatie bent begonnen doorgaans toch de heftigste maanden zijn. Je lichaam moet wennen aan het stofje en kan zich gaan verzetten. Het zou dan ook goed kunnen dat dit in combinatie met een griepvirus leidt tot een behoorlijke herstelperiode voor je vrouw. Blijft gissen uiteraard. Misschien weet de MS verpleegkundige hier meer van?
  Hopelijk heb je toch nog iets aan mijn reactie.

  • Hoi Sharona, dank je wel voor je reactie. We hebben er zeker iets aan en we hadden soortgelijke berichten ook al gehoord van de MS verpleegkundige. Maar het is ook fijn om het van lotgenoten te horen. Dank voor je ervaring! Super.

 • Hoi Floris,

  Ik zit net drie dagen aan de Aubagio. Sinds gisteren keelpijn en vandaag verkouden. Verder meer spier- en gewrichtspijn dan normaal en twee dagen last van misselijkheid. Het valt mij mee eerlijk gezegd. Heb hiervoor Copaxone gebruikt met nagenoeg geen bijwerkingen en daarvoor Interferon, waar ik echt hondsberoerd van ben geweest.

  Waar ik zelf veel vertrouwen in heb, is het OMS programma van Jelinek: dieet, sporten, extra vitamines, mediteren en medicatie. De eerste vier doen wonderen voor je gevoel van kwaliteit van leven. Bij de laatste hoop ik gewoon dat ze hun werk doen.

  Succes met alles, houd de moed en het positief denken er in!

  Groeten,
  Marloes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.