MS of toch Carpaal Tunnel Syndroom

Even voor de vrouwelijke lezers van mijn blog. Ben jij bekend met het Carpaal Tunnel Syndroom? Komt ook wel regelmatig voor bij zwangere vrouwen. Het carpaal tunnel syndroom (CTS) is een beknelling van de middelste handzenuw (nervus medianus) in de pols. Deze zenuw loopt van je onderarm door je pols naar je hand. De ruimte in je pols waar de zenuw doorheen loopt, ligt aan de zijde van de handpalm en heet de carpale tunnel. Door deze tunnel lopen ook de pezen die ervoor zorgen dat je je vingers kunt buigen. In de carpaal tunnel kan een zwelling ontstaan waardoor de druk in de tunnel toeneemt. Doordat de zenuw de zachtste structuur in de carpale tunnel is, is deze het meest gevoelig voor verhoogde druk en kan de zenuw bekneld raken.
En vrouwlief heeft al een paar dagen hevige pijnen door – waarschijnlijk – het Carpaal Tunnel Syndroom.
Maar! Zij heeft in het verleden ook hevige tintelingen gehad door haar MS. En omdat wij een drukke periode achter de rug hebben met een verhuizing, verwacht ik eigenlijk dat het geen CTS is maar een schub of in ieder geval de mogelijke voortekenen van een schub. De neuroloog gaf telefonisch aan dat het waarschijnlijk CTS is.
Ik ben er nog niet zeker van… Niet gerust op. Ik haat het!
Vanmiddag is ze naar de neuroloog gegaan voor onderzoek naar het CTS. Afwachten…

About the author

Ik

View all posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.